Journal

The Athenian Connoisseur - Το Νεοκλασικό Μέγαρο Μελά

Το Νεοκλασικό Μέγαρο Μελά

Στην εποχή του (1874) ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτήριο της Αθήνας. Το Νεοκλασικό Μέγαρο Μελά του μεγάλου Ερνέστου Τσίλλερ, εξακολουθεί να ομορφαίνει την πλατεία Κοτζιά (Δημαρχείου), σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας της πρωτεύουσας. Ο Ερνέστος Τσίλλερ που γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1837 στη Σαξονία, ήταν ο εμβληματικός αρχιτέκτονας που χάρισε στην Αθήνα το νεοκλασικό της πρόσωπο, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού, το Ιλίου Μέλαθρον στην Πανεπιστημίου (το σημερινό Νομισματικό Μουσείο), το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέγαρο Σταθάτου (που είναι το δεύτερο κτίριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού (που αποτελεί το κεντρικό κτίριο του Υπουργείο Εξωτερικών), το Δημαρχείο της Ερμούπολης στη Σύρο, και εκατοντάδες ακόμα κορυφαία κτήρια. 

Ένα από αυτά, ήταν και το περίφημο Μέγαρο Μελά που κτίστηκε το 1874 και θάμπωσε τους Αθηναίους όχι μόνο με το συνταρακτικό του μέγεθος αλλά και με τον προϋπολογισμό του: Η ανέγερση του κόστισε το υπέρογκο ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών, όταν ολόκληρος ο κρατικός προϋπολογισμός ανερχόταν τότε σε 33 εκατομμύρια δραχμές. Ένα χρόνο πριν, ο έμπορος Βασίλειος Μελάς είχε αγοράσει τρία οικόπεδα στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αιόλου, Σοφοκλέους, Στρέιτ και Κρατίνου, στη νοτιοανατολική γωνία της τότε πλατείας Λουδοβίκου Α΄, της σημερινής πλατείας Κοτζιά / Δημαρχείου. 

Το Μέγαρο Μελά λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο, το "Grand Hotel d' Athènes", με σκοπό να φιλοξενεί Έλληνες από το εξωτερικό που επισκέπτονταν την νέα πρωτεύουσα. Εκεί στεγάστηκε για ένα μικρό διάστημα (1881) το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και αργότερα η Αθηναϊκή Λέσχη (1888-1894). Στις αρχές του 1900 το κτήριο μισθώθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Ταχυδρομικό, Τηλεγραφικό και Τηλεφωνικό Μέγαρο και μάλιστα μέχρι το 1973 στέγαζε το Κεντρικό Ταχυδρομείο της πόλης. Στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, θα εγκατασταθούν εκεί η Υπηρεσία Λογοκρισίας και η Αγγλική Υπηρεσία Διαβιβάσεων, ενώ στην Κατοχή το κτίριο θα επιταχθεί για να εγκατασταθούν γερμανικές υπηρεσίες. Τέλος, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στο Μέγαρο ήταν στρατωνισμένη εκεί μια αγγλική φρουρά. Μετά τον πόλεμο το κτήριο επανήλθε στις ταχυδρομικές του ιδιότητες, έως το έτος 1977, οπότε το Μέγαρο Μελά περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει ως σήμερα.

Return to Journal
Also Read

Entering this site, you confirm that you have the legal drinking age. Otto’s Athens Vermouth reminds you to please drink responsibly.
Please do not share or forward this content with anyone under the legal drinking age. CLOSE