Journal

Athens Confidential - Η άγνωστη περιπέτεια του 007 στην Ελλάδα

Athenian Bond: Η άγνωστη περιπέτεια του 007 στην Ελλάδα

 
O Τζέιμς Μποντ κάνει σεξ με μια Ελληνίδα κομουνίστρια στο δωμάτιο 706 της Μεγάλης Βρεταννίας, και καταδιώκει έναν σαδιστή Κινέζο συνταγματάρχη στο Αιγαίο. To «Colonel Sun» του Ρόμπερτ Μάρκαμ (ψευδώνυμο του περίφημου Κίνγκσλεϊ Έημις), είναι μια σχεδόν ξεχασμένη ιστορία του 007, που κυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα.
 
 
Ο ψυχρός πόλεμος βρίσκεται στο ζενίθ. Ακόμα και στην γη του Παρθενώνα, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Στο κέντρο της πόλης, στο μπαρ του θρυλικού ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία”, ο Τζέημς Μποντ κάθεται σε μια αναπαυτική πολυθρόνα και κοιτάει εξεταστικά γύρω του. Έχει διαλέξει να μείνει σε αυτό το ξενοδοχείο διότι αγαπά «το μεγαλοπρεπές φουαγέ με τις μαρμάρινες κολόνες, και ειδικά την ταπετσαρία του μπαρ, μια καλή αντιγραφή από την πρωτότυπη του Λούβρου, με τον Μέγα Αλέξανδρο να μπαίνει έφιππος στη Βαβυλώνα».

«Δείχνετε τόσο Εγγλέζος, κύριε. Κανείς δεν μπορεί να σας περάσει για κάτι άλλο, ούτε καν για Αμερικανό». Η φιλοφρόνηση βγαίνει από χείλη γλυκά και υποσχόμενα. Ανήκουν σε μια όμορφη Ελληνίδα κομμουνίστρια με το όνομα Αριάδνη Αλεξάνδρου. Θα γίνει η πρώτη και η τελευταία κομμουνίστρια που ερωτεύεται ο 007, μα πάνω απ’όλα θα βοηθήσει αυτόν τον «ιμπεριαλιστή πράκτορα» να αποτρέψει μια τεράστια καταστροφή για την Ελλάδα, και τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Η αποστολή του Μποντ έχει δύο στόχους: να βρεθεί το αφεντικό του, ο Μ., που έχει πέσει θύμα απαγωγής στο Λονδίνο και είναι φυλακισμένος κάπου στο Αιγαίο. Και να αντιμετωπιστεί ο Colonel Sun, ένας αλλόφρων Κινέζος συνταγματάρχης που καταστρώνει σχέδια για να προκαλέσει επεισόδιο ανάμεσα στις δυνάμεις της Δύσης, με μπόλικους νεκρούς.

«Kathiste!» θα πει ο Τζέημς στην Αριάδνη. Τα ελληνικά του Μποντ περιορίζονται σε 2-3 μάλλον κωμικές εκφράσεις. Όταν μετά από λίγο, παρουσία της κοπέλας, θα τον ενοχλήσει ένας σκοτεινός τύπος, ο 007 του λέει κοφτά: «Fige apo tho».
Οι εικόνες αυτές ξεπηδούν από τις κιτρινισμένες σελίδες του «Colonel Sun», της λιγότερο ίσως διαβασμένης ιστορίας του Μποντ. Είνα το πρώτο βιβλίο του Μποντ που εκδόθηκε το 1968, μετά τον θάνατο του Ίαν Φλέμινγκ, και είναι γραμμένο από κάποιον Ρόμπερτ Μάρκαμ. Πίσω από το ψευδώνυμο «Μάρκαμ» βέβαια, δεν κρύβεται άλλος από τον Κίνγκσλεϊ Έιμις, έναν από τους σημαντικούς Εγγλέζους λογοτέχνες του περασμένου αιώνα, του οποίου το «The James Bond Dossier», μια κριτική ανάλυση των μυθιστορημάτων του Μποντ, είχε συζητηθεί πολύ στην Αγγλία λίγα χρόνια πριν. 

Ο συγγραφέας, γνωστότερος στις μέρες μας ως ο πατέρας του μπεστ-σελερίστα συγγραφέα Μάρτιν Έιμις, δέχτηκε την πρόταση των κληρονόμων του Φλέμινγκ, με την προϋπόθεση ότι αφενός θα έγραφε με ψευδώνυμο, αφετέρου θα δημιουργούσε μια δική του ιστορία, λίγο έξω από το καλούπι του προκατόχου του.  

Ο Έιμις έθεσε και έναν τελευταίο όρο: η επόμενη ιστορία του Μποντ θα διαδραματιζόταν ολόκληρη κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Όπως πολλοί Εγγλέζοι λογοτέχνες της γενιάς του, ο Κίνγκσλεϊ είχε πάθος με την Ελλάδα -την εξιδανικευμένη γη του Απόλλωνα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο μέγιστος των ρομαντικών, Λόρδος Βύρων.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα αλλά δεν έμεινε πολύ στις λίστες των ευπώλητων, ούτε διεκδικήθηκε εξ όσων γνωρίζουμε από κάποιον χολιγουντιανό παραγωγό για να γίνει ταινία. Κι όμως, ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς μια από τις πιο καλογραμμένες ιστορίες του 007. Όπως παρατήρησε ένας κριτικός, «ο Μποντ του Έιμις δεν είναι το “κούτσουρο” του Φλέμινγκ που δεν ξέρει ποιος είναι ο Λόρδος Βύρων, αλλά ένας εξευγενισμένος πράκτορας που μπορεί να σταθεί σε όλες τις περιστάσεις». 
«Μου αρέσει να βασανίζω ανθρώπους», ψιθυρίζει μέσα από τα μπλαβιασμένα χείλη του και τα μυτερά του δόντια ο Sun, όταν πιάνει αιχμάλωτο τον Μποντ στη μέση του βιβλίου. «Όπως εξηγεί ο ντε Σαντ στη “Φιλοσοφία του Μπουντουάρ”, μόνο μέσω της βαναυσότητας μπορεί να ανέβει κάποιος στα ύψη μιας υπεράνθρωπης συνείδησης», συνεχίζει ο συνταγμτάρχης. «Και το θύμα –όπως κι εσύ, επίσης, Τζέημς-, θα διαφωτιστεί πνευματικά διά μέσου του μαρτυρίου…».

Περιττό να αναφερθεί ότι στο τέλος ο Τζέημς θα τη σκαπουλάρει, χάρη στην Αριάδνη αλλά και τον Νίκο Λίτσα, έναν πρώην αντάρτη που αποδεικνύεται εξίσου σημαντικός, όπως και το κορίτσι, σε αυτήν την Ελληνική αποστολή. «Έλα στο Λονδίνο μαζί μου, Αριάδνη», παρακαλάει ο ερωτοχτυπημένος Μποντ το κορίτσι μας στο τέλος του βιβλίου, καθώς περπατούν στην πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα στα περιστέρια. Και τί αποκρίνεται μια περήφανη Ελληνίδα Μποντ γκερλ σε μια τέτοια πρόταση; Μα φυσικά, ένα περήφανο «όχι».

Το Colonel Sun ήταν το πρώτο και το μόνο βιβλίο του Μάρκαμ - Έημις, για τον 007. Έκτοτε κι άλλοι συγγραφείς πήραν τη σκυτάλη από τους κληρονόμους του Φλέμινγκ για να γράψουν βιβλία. Και αρκετοί σεναριογράφοι δούλεψαν με τους κληρονόμους του παραγωγού των ταινιών Άλμπερτ Μπρόκολι, ώστε να συνεχίσουν να βγαίνουν ταινίες. 

Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος είναι -εξ αναβολής- έτος Μποντ: Περιμένουμε τον Οκτώβριο την κυκλοφορία του No Time To Die, της τελευταίας ταινίας με τον Ντάνιελ Κρεγκ στο ρόλο του 007. Κορωνοϊού επιτρέποντος, θα το δούμε με πολύ κέφι. Και αμέσως μετά, θα βυθιστούμε σε μια μπερζέρα του Alexander’s Bar στη Μεγάλη Βρεταννία. Για να ρουφήξουμε την ίδια ατμόσφαιρα που περιγράφει ο Μάρκαμ στην Αθηναϊκή περιπέτει του ήρωα μας, παρέα με ένα Otto’s Athenian Spritz: Παγωμένο, σπινθηροβόλο… αλλά προσοχή: Stirred, not shaken!
 
Return to Journal
Also Read

Entering this site, you confirm that you have the legal drinking age. Otto’s Athens Vermouth reminds you to please drink responsibly.
Please do not share or forward this content with anyone under the legal drinking age. CLOSE